Moet je creatief zijn om keramiek te maken?
Moet je creatief zijn om keramiek te maken?
3 min. leestijd

Moet je creatief zijn om keramiek te maken?

Er is maar één voorwaarde om tot zelfgemaakt keramiek te komen en dat is:

tadaaaaaa......effe spanning opbouwen....

GOESTING!   

Je moet dus NIET creatief zijn om keramiek te maken. Dit klinkt misschien heel vreemd maar het is wel zo. 

'Je moet echt alleen maar ZIN hebben om het te doen' Niet meer en ook niet minder.

ZIn om je handen in de klei te steken, zin om aan de slag te gaan en zin om er uren van te genieten.

Voel je het kriebelen, wil je het proberen, droom je van keramiek, zie je overal keramiekateliers, verlang je naar je eigengemaakte potjes?....

Dan moet je er gewoon voor gaan. Begin er aan, vlieg er in en laat je niet tegenhouden.

Het lijkt misschien alsof boetseren en keramiek maken, heel veel creativiteit van je vraagt maar dat is echt niet het geval.

Het enige dat écht nodig is, is een beetje techniek en wat knowhow. 

Wanneer jij weet wat er kan en wat er niet kan met klei, dan kán je al aan de slag.

Met een aantal basistechnieken kom je al een heel eind.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan technieken zoals het duimpotje, opbouwen met rolletjes, werken in mallen, opbouwen met kleiplaten.....weten hoe je de klei bewaart en droogt...wanneer glazuren en wanneer niet?...de basis van de basis. Net wat jij nodig hebt om goed te kunnen starten.

Start met kleine projectjes, maak in het begin kleine potjes en voorwerpen zodat je kan wennen aan de klei. Op die manier leer je wat klei doet, hoe de klei reageert en je geeft jezelf de tijd om techniek op te bouwen.

Grotere voorwerpen en potten maken doe je niet helemaal op dezelfde manier als de kleinere modellen maar wanneer je de basis hebt om het in het klein te doen, dan zal de stap om groter te werken vanzelf komen.

In het begin kan het boetseren en kleien heel verassend zijn. Begin je iets te maken en wordt het iets anders? Ook goed. De klei heeft soms een eigen willetje ;-) en vooral in het begin kan het al eens voorvallen dat je potje er een beetje anders uitziet dan dat je misschien in eerste instantie in gedachten had.

Na een tijdje zal je merken dat het je beter en beter lukt om de dingen te maken zoals je ze wil maken. Je gaat de (eenvoudige) technieken beter en beter beheersen.

En dacht je dat je niet creatief was? Dan zal je jezelf na een tijdje al wel heel erg verbaasd hebben. Tof hé die dingen die je zelf gemaakt hebt. Dat heb jij helemaal zelf gedaan. Dat had je niet verwacht, ik weet het maar je deed het toch maar. Held dat je bent.

En nu denk jij: dat zal wel.....

Maar mag ik het even onderbouwen: Na jaren in het onderwijs ben ik er van overtuigd: iedereen is creatief. Ok, niet iedereen is even creatief en sommigen lopen over van creativiteit en bij anderen druppelt het een beetje creativiteit maar dat maakt voor het maken van keramiek helemaal niets uit. Creativiteit mag maar is niet noodzakelijk.

Je kan keramiek maken zo eenvoudig of zo moeilijk maken als je zelf wil. 

Je kan het zo creatief benaderen of zo 'droog' als je zelf wil.

Alles kan en niks moet. De eenvoudigste zelfgemaakte potjes zijn een streling voor het oog omdat een zelfgemaakt potje nu eenmaal prachtig is in al zijn imperfectie, met al zijn onvolkomenheden.

(Weet je dat de ateliers die 'artisanale' vazen voor IKEA maken, op het einde elke vaas een deuk moeten geven omdat het er dan artisanaler uitziet en beter verkoopt?)

Maar dus, wil je aan de slag? Een cursus die je basistechnieken leert maar je ook toont hoe je de dingen naar je hand kan zetten en al van bij de start helpt met het maken van wat jij wil maken. En ja, dat kan bij Klei met mij. Maar voel je vooral vrij om het te doen waar jij wil.

Je leert al doende de technieken en na een tijdje, kan je deze technieken zelf combineren en maak je de mooiste dingen.

Omdat ik zelf zo graag op deze manier keramiek had leren maken en ik nergens maar dan echt nergens een cursus vond die werkte op de manier, maakte ik Dé Basiscursus.

Met die basiscursus wil ik jou helpen om thuis keramiek te maken, om thuis potten te maken zonder draaischijf. Ik wil met mijn cursus het voor iedereen mogelijk maken om potjes, borden, tassen en zoveel meer te maken.

Heb je nog vragen of wil je te weten komen of deze cursus iets voor jou is, stuur dan gerust een mailtje met je vragen pia@kleimetmij.be

Succes!


Over de schrijver
Oprichter van Klei met mij
Reactie plaatsen