Wat heb je nodig om (thuis) keramiek te maken?
Wat heb je nodig om keramiek te beginnen maken?
2 min. leestijd

Wat heb je nodig om keramiek te beginnen maken?

1. Klei

Koop jezelf een echt pak klei (en geen zelfdrogende) De Willemsklei van Colpaert (Keramiekspeciaalzaak) is een hele goeie om mee te starten. Deze heeft fijne chamotte die voor extra stevigheid zorgt en toch is hij fijn genoeg om kleinere dingen mee te maken. pakket klei met mij met verschillende kleitools en pak klei

2. Kleisnijdraad

Je kan klei afsnijden met een mes. Je kan er ook gewoon met je handen een stuk aftrekken maar een kleisnijder is gewoon heel tof om te gebruiken. Je kan een kleisnijder eenvoudig zelf maken van een stukje ijzerdraad en oude potloden of balpennen.

3. Een oude keukenhanddoek

Ik leg graag stof onder mijn werk en een oude keukenhanddoek of kussensloop kan prima dienst doen. Je kan ook een plankje of stevige placemat overtrekken met stof. Ikzelf naaide hoesjes om er over te trekken. Wanneer ze vuil zijn, gooi ik ze gewoon in de was. Heb je hier allemaal geen zin in, neem dan gewoon een stuk stof.

4. Spons

Een spons is altijd handig om wat overtoliig water weg te nemen. Ik strijk er zelden mee over mijn werk omdat de chamotte dan bloot komt te liggen en dan is mijn werk niet glad maar juist grof van structuur maar, misschien wil jij dat net. Misschien hou jij van de korrelige structuur.

5. MIrette

Je kan een mirette kopen maar je kan in het begin ook uithollen met een koffielepeltje. Iets minder efficiënt maar ca van nog wel.

6. Naald

Er bestaan pottenbakkersnaalden. Deze naalden hebben een handvat maar je ook een naald uit de naaikoffer nemen. Een naald is handig om een gaatje te maken, dikte te meten

7. Houten spatels

Je kan houten spatels kopen maar je kan net zo goed je handen gebruiken of bestek. Met de achterkant van een lepel of mes kan je ook al veel doen.

8. Lomer

Je hebt houten, metalen en plastieken lomers. Deze gebruiken we vooral om af te strijken. Je kan een lomer ook zelf maken van een plastieken klantenkaart of plastieken deksel van een cremeglace-doos.

9. Emmer

Ik gebruik een emmer zodat ik niet elke keer naar de kraan moet lopen.

10.Decoratiepen

Een decoratiepen met een bolletje maakt het makkelijker om in de klei te tekenen of te schrijven.  Je kan deze ook vervangen door een potlood. De kleur van het potlood, bakt gewoon weg in de oven.

11. Plastiek zakjes

Een rol grote diepvrieszakken. Wanneer je niet klaar bent, stop je je werk in een zakje zodat het niet uitdroogt. Wanneer je klaar bent, laat je het traag drogen, dit kan ook in een zakje.

Met al deze dingen kan jij stressloos starten met het maken van je eerste potjes, schaaltjes,....

Samenvatting van dit blog: je hebt nodig: KLEi  

p.s. Al deze info vind je ook in mijn gratis Startersgids en in de gratis boodschappenlijst. En wil je graag ineens met goei grief beginnen, zelf niet moeten nadenken en alles ineens thuisgestuurd krijgen? Koop jezelf dan de Doos met klei en tools.

Over de schrijver
Oprichter van Klei met mij
Katelijn
Door

Katelijn

op 10 Mar 2023

Fijne uitleg, je hebt me goed geholpen met de verschillende bakmethodes aan te leren en soorten klei met baktemperatuur, dank je wel

Corina
Door

Corina

op 25 Jan 2024

Wat een intens fijne uitleg met zoveel alternatieven dat ik gewoon helemaal enthousiast wordt omdat ik feitelijk alleen maar klei hoef te kopen. Chapeau!

Reactie plaatsen