Hoe maak je klei aan klei vast?
Hoe maak je klei aan klei vast?
12 augustus 2020 
2 min. leestijd

Hoe maak je klei aan klei vast?

Je maakt krasjes op de beide delen, doet er slib op, duwt ze tegen  elkaar en je werkt het verder af.

Hoe ik slib maak, leg ik je hier uit.

MANIER 1:

Voor wie er niet op voorhand aan gedacht had en nu direct wil beginnen kleien 🙂

Neem een potje, doe er wat klei in en een beetje water. Je roert en keutert in de klei tot de klei in het water oplost. Doe er niet te veel water bij want dan is het waarschijnlijk te vloeibaar om handig te werken. Je kan tijdens het roeren wat water afgieten.

MANIER 2:

Voor wie wat meer tijd heeft: vertrek van gedroogde kleistukjes

Wanneer je kleit, heb je op het einde vaak wat kleine en grote stukjes die te hard zijn om terug in de zak te doen. Je kan deze in kleine stukjes plukken en laten drogen.  Ik heb daar een pot voor, die enkel daar voor dient.  Alle droge stukjes worden kleiner gemaakt en in de pot gedaan. Na het drogen  kan je ze vermalen.
Dat vermalen doe ik met een goedkope kleine blender van de welbekende A*****-winkel maar het kan even goed in een zakje met een deegrol of in een vijzel.

Aan dit kleipoeder, voeg je een beetje water toe, roeren en klaar. Begin met een klein beetje water, doe er telkens een beetje meer bij wanneer je niet goed genoeg kan roeren totdat het een papje is. Stel dat je toch teveel water nam, dan kan je gerust tijdens het roeren een beetje water afgieten. Het potje een tijdje open laten staan helpt ook, dan zal het water wat verdampen.

Wil je geen tijd steken in het vermalen van de klei, dan kan je ook de kleine stukjes gebruiken. Je zet er water op, je wacht een dag en je roert de boel even door. Hier kunnen natuurlijk wel wat kleine brokjes inzitten.

Je kiest zelf hoe dik je je slib wil maar het mag een dikke pasta zijn. Dit werkt makkelijker dan een vloeibare versie. Zelf heb ik graag verschillende diktes kleislib in de aanslag staan. Naar gelang wat ik aan het doen ben, kan ik dan kiezen wat ik graag wil gebruiken.

TIP!

Slib maak je van de klei die je aan elkaar vast wil maken. Per soort klei heb je dus slib  van dat soort klei nodig.

Verschillende soorten klei hebben een verschillende krimp, daarom is het geen goed idee om een ander soort klei voor je slib te gebruiken. Door de krimp zou je werk kunnen barsten net daar waar jij het aan elkaar wilde vastmaken. Verschillende soorten klei hebben ook vaak een verschillende kleur. Dit zie je na het drogen en ook na het bakken.

Over de schrijver
Oprichter van Klei met mij
Reactie plaatsen