Pottenbakken zonder draaischijf
Pottenbakken zonder draaischijf

Kan je pottenbakken zonder draaischijf?

Wanneer je rondkijkt lijkt het of heel de wereld aan het pottenbakken is. Voor Corona zaten alle workshops en keramiekcursussen volgeboekt en iedereen schijnt wel met zijn handen in de klei te willen zitten.

Maar wat als je geen draaischijf hebt? Kan je dan ook potten bakken?

JA HOOR! Dat kan!

Je hoeft geen draaischijf te hebben om potten te maken. Er zijn nog verschillende andere technieken die je kan gebruiken om potten te maken. Sinds jaren maken mensen potten en wanneer we terug gaan in de geschiedenis, hadden de mensen lang niet altijd een draaischijf ter beschikking.

Al in de Oertijd bakte men potten….zonder draaischijf.

Wanneer we terug gaan in de geschiedenis dan zien we dat mensen al eeuwen potten maken,  en dit gewoon met hun handen. Eerlijk is eerlijk, met een draaischijf kan je veel sneller een heel servies of een reeks kommen bij elkaar draaien dan dat je dat met je handen kan. Langs de andere kant is potten draaien niet gemakkelijk en vraagt het heel veel oefening en kan je manueel al vanaf dag één een mooie pot of wat dan ook maken.

Er zijn zoveel technieken om potten te bakken, je hebt echt geen draaischijf nodig

Met je handen kan je al heel snel prachtige resultaten bereiken en er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Van heel geometrisch strak tot organisch. Je kan met je handen opbouwen of knijpen of je kan uitrollen en monteren, of met een mal werken….

er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om potten en andere voorwerpen te maken.

Wat wil jij maken? Een duimpotje? Een potje opgebouwd met rolletjes? Opgebouwd met kleiplaten?….

Duimpotjes maak je door je duim in een bol klei te duwen en dan al draaiend en nijpend en wrijvend een pot te vormen.


Opbouwen met rolletjes

Je maakt rolletjes, die gebruik je om een vorm op te bouwen, bijvoorbeeld een potje. Na enkele rollen, smeer je ze aan elkaar vast. Je kan zo makkelijk smaller en breder gaan.


Opbouwen met kleiplaten

Je rolt een lap klei uit, monteert aan elkaar en maakt zo ronde, hoekige, …vormen.


Uithollen

Je maakt een vorm van een stuk klei. Je holt uit wat je er uit wil. Zo kan je vormen maken die met de duimpot of rolletjes techniek veel moeilijker zijn.  Hieronder enkele kleinere projectjes. Je kan zo natuurlijk ook grotere potten of schalen maken.


En dan hebben we het nog niet over werken in mallen of gieten van klei gehad.

Maar daarover in een latere blog meer.

De opties zijn eindeloos!

Begin er maar aan!

Je kan het!

Over de schrijver
Oprichter van Klei met mij
Reactie plaatsen