Welke klei moet je kiezen? Aardewerkklei? Steengoedklei?
Wat is het verschil tussen aardewerk en steengoed.
Om verschil te kennen tussen steengoedklei en aardewerkklei is het goed te weten welke soorten klei je kan onderscheiden wanneer je naar de baktemperaturen kijkt. Want het verschil heeft hier mee te maken.
Naar gelang het soort klei, moet je de baktemperatuur aanpassen want niet elke klei kan dezelfde temperatuur aan.
Welke soorten klei heb je?
Vuurklei, ook vuurvaste klei genoemd, is klei die men kan bakken tot 1500°.
Omdat hij zo’n hoge temperaturen aankan, wordt hij gebruikt om bijvoorbeeld ovenplaten voor de keramiekoven te maken. Deze klei wordt weinig of niet gebruikt om gewoon ‘thuis’ te kleien. Chamotte wordt vaak gemaakt van vuurklei.
Porselein kan gebakken worden van 1200°C tot 1400°C.
Porselein is hele fijne witbakkende klei die na het bakken op hoge temperatuur, een heel helder geluid geeft wanneer je er tegen tikt. Maak je er iets heel dun mee dan kan hij doorschijnend worden.
Steengoedklei kan gebakken worden van 1200°C tot 1300°C
Hij heeft de eigenschap na het bakken op deze hoge temperaturen, waterdicht en hard te zijn. Wanneer je er tegen tikt hoor je een heel kenmerkend fijn geluid. Steengoedklei kan je ook minder hoog bakken. Dan zal hij poreuzer blijven en dus niet waterdicht zijn.
Aardewerkklei is klei die men kan bakken van 900° tot 1150°.
Wanneer je deze klei hoger (te hoog) bakt, kan hij wegsmelten. Gebakken aardewerkpotten zijn enkel waterdicht wanneer je ze glazuurt. Aardewerk is dus poreuzer dan steengoed. Het laat water door wanneer het niet geglazuurd is.
Weetjes
- Naar gelang de baktemperatuur die je wil en/of het resultaat dat je wil, kies je dus voor porselein, steengoed of aardewerk.
- Porselein is sterker dan steengoed, steengoed is sterker dan aardewerk. Je kan in porselein iets veel dunner maken dan in steengoed maar toch is het mogelijk even sterk.
- Aardewerk is poreuzer dan steengoed en steengoed is poreuzer dan porselein.
- Je kan een kleisoort op een lagere temperatuur bakken maar nooit op een hogere. Wanneer je aardewerkklei te hoog bakt, kan hij wegsmelten, vervormen of inzakken. Let er dus altijd op dat je je klei niet hoger bakt dan het etiket aangeeft.