Moet je klei bakken?
Moet je klei bakken?

Hoe moet je klei bakken?Moet je je werk echt bakken?


Het hangt er vanaf hoe je je keramiek wil gebruiken. De verschillende opties op een rijtje:

1. Je wil voeding of drank in je keramiek doen -> Dan moet je je werk bakken en glazuren.
2. Je wil iets maken dat lang mee moet gaan maar het komt niet in aanraking met voeding. -> Je werk wordt best gebakken.
3. Je maakt iets dat niet eeuwig mee moet gaan zoals bijvoorbeeld een potje voor een theelichtje of een standaard voor droogbloemen of een beeldje. -> Je hoeft het niet te bakken.

Je moet wel weten dat klei die ongebakken en droog is, heel poreus is. Het kan makkelijk breken. Bij volle dingen, zonder kleine stukjes, zal dat niet zo’n probleem zijn.

Kan ik het bakken in mijn keukenoven?


Keramiek kan je niet in een keukenoven of microgolfoven bakken.  De temperatuur van een gewone oven ligt veel te laag. Aardewerk maak je door klei op 900°C à 1150°C graden te bakken. Om er steengoed van te maken heb je nog hogere temperaturen nodig. 1200°C-1300°C  en porselein wordt soms wel op 1300° C gebakken. Een gewone oven kan dit jammer genoeg niet aan. Net om die reden zijn er keramiekovens.

Wat als ik geen keramiekoven heb? Kan ik dan wel keramiek maken?


Hoe kan je keramiek maken als je zelf geen oven hebt? Lees mijn blog!

  • Je kan nu al naar hartelust een heleboel dingen maken! Laat alles rustig drogen, dit duurt al gauw enkele weken. Nadien kan je beslissen of je het laat bakken of niet.

Over de schrijver
Oprichter van Klei met mij
Reactie plaatsen