Moet je klei bakken?
1 januari 2021 

Moet je klei bakken?

Hoe moet je klei bakken?Moet je je werk echt bakken?


Het hangt er vanaf hoe je je keramiek wil gebruiken. De verschillende opties op een rijtje:

1. Je wil voeding of drank in je keramiek doen -> Dan moet je je werk bakken en glazuren.
2. Je wil iets maken dat lang mee moet gaan maar het komt niet in aanraking met voeding. -> Je werk wordt best gebakken.
3. Je maakt iets dat niet eeuwig mee moet gaan zoals bijvoorbeeld een potje voor een theelichtje of een standaard voor droogbloemen of een beeldje. -> Je hoeft het niet te bakken.

Je moet wel weten dat klei die ongebakken en droog is, heel poreus is. Het kan makkelijk breken. Bij volle dingen, zonder kleine stukjes, zal dat niet zo’n probleem zijn.

Kan ik het bakken in mijn keukenoven?


Keramiek kan je niet in een keukenoven of microgolfoven bakken.  De temperatuur van een gewone oven ligt veel te laag. Aardewerk maak je door klei op 900°C à 1150°C graden te bakken. Om er steengoed van te maken heb je nog hogere temperaturen nodig. 1200°C-1300°C  en porselein wordt soms wel op 1300° C gebakken. Een gewone oven kan dit jammer genoeg niet aan. Net om die reden zijn er keramiekovens.

Wat als ik geen keramiekoven heb? Kan ik dan wel keramiek maken?


Ja, je kan keramiek maken, ook als je zelf geen oven hebt!

  • Wie in mijn buurt (Wommelgem, België) woont, kan met mij afspreken. Ik bak tegen een kleine vergoeding. (prijs per kg gebakken werk) Je neemt gewoon contact met me op en ik geef je meer info.
  • Je kan nu al naar hartelust een boel dingen maken! Laat alles rustig drogen, dit duurt al gauw enkele weken. Nadien kan je beslissen of je het laat bakken en of je wil glazuren. Wanneer je glazuurt zal je meestal 2 keer moeten bakken.
  • Zoek een keramist in je buurt en vraag of je bij hem of haar mag bakken (tegen betaling) Er circuleert een lijst met adressen van mensen die een keramiekoven hebben en voor anderen willen bakken.

Adressen Bakservice


De mensen/ateliers die voor anderen bakken, vind je via deze link  Naar de lijst. Of via de link hieronder.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jUCOtxiiSzHLSbaaiKQMW7j8AvcYmuBjybAaTCeBpYs/htmlview#

Neem gerust contact op met iemand van de lijst

Laat het ‘ik heb geen oven dus het kan niet’  maar los. Er komt wel iemand op je pad die voor jou (tegen een kleine vergoeding) wil bakken. Iedereen op de lijst heeft zich er zelf vrijwillig op gezet, je kan dus gerust contact opnemen. Ik vermoed dat sommigen blij zijn dat hun over door anderen mee gevuld wordt want een halfvolle oven is weggegooide energie.

Maak je droom om zelf keramiek te maken maar waar! Waarom zou je nog wachten?

 

Over de schrijver
Oprichter van Klei met mij
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down